Techniek • Mbo-certificaat
MBO-certificaat Componenten aansluiten voor de duurzame energietechniek
Techniek • Mbo-certificaat
MBO-certificaat Componenten aansluiten voor de duurzame energietechniek
Mbo-certificaat C0093
Nederland werkt hard aan het terugdringen van de CO2-uitstoot en schakelt over op duurzame energietechniek. De energietransitie biedt nieuwe kansen en uitdagingen voor iedereen die werkt binnen het vakgebied elektrotechniek. Voor het goed verlopen van de energietransitie is veel extra technisch personeel nodig. Elektrotechnische aansluiting voor zonnestroominstallaties, de aansluitingen voor laadpunten voor elektrisch vervoer en aansluitingen voor een thuisbatterij vragen om elektrotechnisch vakmanschap. Met dit mbo-certificaat wordt het mogelijk om op te leiden voor basistaken met perspectief tot doorontwikkeling voor een beroepsdiploma.
Informatie
Duur en lestijden
Startdatum: nader te bepalen
Duur: ongeveer 20 weken
Dagdeel: 1 lesdag per week
Voor wie
Dit beroepsgerichte onderdeel is bedoeld voor volwassen zij-instromers vanaf 23 jaar, zoals herintreders en werkzoekenden, die willen instromen in de techniek zonder een volledig opleidingstraject te hoeven volgen. Het mbo-certificaat is ook geschikt voor zittende werknemers die vanuit een niveau 1 functie willen doorstromen, zonder ambitie of noodzaak om op korte termijn een volledig niveau 2 diploma te halen. Het gaat om in- en doorstromers die specifiek werkzaamheden willen verrichten in de duurzame energietechniek.
Toelatingseisen
- De deelnemer is bij voorkeur 20 uur per week werkzaam in de techniek waarbij de taken die horen bij het certificaat worden uitgevoerd of geleerd. 16 uur werkzaam in de techniek is het minimum.
- De deelnemer is in ieder geval reeds twee weken in dienst bij een werkgever, of werkzaam bij een leerwerkbedrijf of vrijwilliger.
- De werkgever is bereid om de deelnemer door middel van een praktijkbegeleider te begeleiden gedurende het opleidingstraject.
- Een praktijkovereenkomst en een onderwijsovereenkomst zijn van toepassing.
- Om de deel te kunnen nemen aan dit certificaat is het een voorwaarde dat de deelnemer de Nederlandse taal beheerst.
Resultaat
Resultaat van deze scholing is een mbo-certificaat (niveau 2). Dit certificaat wordt landelijk erkend door het Ministerie van Onderwijs. Na het doorlopen van het programma en praktijkopdrachten wordt een examen afgenomen. Na succesvolle examinering wordt het behaalde Mbo-certificaat ingeschreven in het diplomaregister van DUO en in heel Nederland erkend als officieel deeldiploma.
Investering
Bij bedrijfsgroepen wordt een passende offerte gemaakt.
Programma
Deelnemers gaan aan de slag met verschillende trainingsmodules. Vanzelfsprekend bestaat de scholing uit een afwisseling tussen theorie en praktijk. Er is één vaste lesdag per week, op het Leerpark in Dordrecht. Eventueel is een overleg op bedrijfslocatie mogelijk. Lesdag nog vast te stellen.
Informatie
Met dit mbo-certificaat is de beroepsbeoefenaar in staat om de elektrotechnische componenten aan te sluiten. Daarbij gaat het om werkzaamheden als het installeren, bekabelen en aansluiten van elektrotechnische componenten tot in de meterkast zoals zonnestroominstallaties, hybride-warmtepomp, warmtepompboiler, infraroodverwarming, laadpunten voor elektrisch vervoer of thuisbatterij. Door te focussen op deze primaire elektrotechnische taken en processen bereiken we dat de medewerker de juiste kennis en vaardigheden bezit om werkzaamheden veilig en verantwoord uit te voeren maar niet belast is met een langdurig opleidingstraject.