Skills Heroes
Tijdens een wedstrijd moet je gewoon lassen, dan komt het goed!”, weet Stein
“Als lasser moet je technisch inzicht hebben en nauwkeurig werken. En natuurlijk werk je samen, dus een leuke collega zijn, hoort er zeker bij”, vertelt Stein Korevaar. Hij is eerstejaars student Allround lasser en werd tijdens de voorrondes van de Skills wedstrijden lassen eerste. Samen met medestudent Gido Blom gaat hij in februari meedoen aan de landelijke Skills Heroes kwalificatiewedstrijden lassen. Hij vindt dat je alles moet proberen, dus ook een wedstrijd lassen.
Stein wist niet goed wat hij zou worden tot hij een filmpje over lassen zag: “Dat vond ik vet. Dus ging ik de opleiding lassen doen. En gelukkig is het net zo vet als op het filmpje!” Stein is graag lekker bezig. De hele dag in de schoolbanken zitten is niets voor hem. Hij koos daarom voor de bbl-opleiding: werken en leren tegelijk. Hij werkt bij Royal IHC. “Een heel goed bedrijf met leuke collega’s”, vertelt hij. “Ik las onderdelen van schepen. Het is mooi, als je zo’n schip ziet liggen, dat jij daaraan meegewerkt hebt.”
In januari gaat Stein extra oefenen op zijn lastechniek. Hij heeft gelukkig een goede docent die weet wat er gevraagd wordt tijdens de wedstrijd. Dus samen gaan ze trainen om het goede niveau te krijgen. Of hij het spannend vindt om mee te doen? “Ik heb er gewoon zin in en kijk wel waar het schip strand. Ik ben niet gespannen. Dan gaat het alleen maar fout. Tijdens zo’n wedstrijd moet je gewoon lassen, dan komt het goed!”, weet Stein.
Over Skills Heroes op het Da Vinci College
ROC Da Vinci College heeft oog voor talent en biedt uitdagend onderwijs aan. Hierdoor kun je tijdens je opleiding meer uit jezelf halen. Dit kan tijdens de lessen, maar ook deelnemen aan wedstrijden is een manier om je grenzen te verleggen. Eén van de vak wedstrijden speciaal voor mbo’ers is ‘Skills Heroes’. In het studiejaar 2021-2022 nemen hier 19 opleidingen van Da Vinci College aan deel.
Welke studenten deelnemen aan Skills Heroes wordt bepaald tijdens voorrondes, georganiseerd door de opleiding. Tijdens deze voorrondes werken studenten in een wedstrijd aan een opdracht die zowel vak- als persoonlijke skills test. Een jury bepaalt uiteindelijk wie het Da Vinci College gaat vertegenwoordigen tijdens de finales. De studenten nemen het hierin op tegen studenten van andere ROC’s. Ze worden uitgedaagd om op tijd te werken en om te gaan met onvoorziene omstandigheden. Er wordt bepaald wie de beste van Nederland is in zijn of haar vakgebied.