studenten Brood & Banket gaan voor duurzaam ondernemen
Rijzen in groen deeg
“Wat ben ik blij dat ik meedoe aan deze extra lessen. Wel in mijn eigen vrije tijd, maar ik heb in korte tijd al veel geleerd”, vertelt een enthousiaste Thirsa Smit, tweedejaars student van de opleiding Brood & Banket. Thirsa doet samen met nog 5 studenten van dezelfde opleiding mee aan het excellentieprogramma “Rijzen in groen deeg’. Dit programma heeft docent Rob Krijnen voor zijn studenten op maat uitgewerkt en kwam tot stand met aanjaaggeld van MBOe.
In een gevarieerd programma van 10 weken leren studenten hun eigen betekenis te geven aan de begrippen ondernemen, ondernemend zijn en duurzaamheid. Door extra lessen en excursies naar innovatieve bedrijven leren ze op een andere manier naar hun vak te kijken. Ook Thirsa houdt in de gaten dat ze duurzaam onderneemt: “Door op bestelling te werken, heb ik geen overproductie, dus gooi ik niets weg. Ik koop ook zoveel mogelijk bij lokale bedrijven, Elkaar supporten vind ik belangrijk. En ik let erop dat ik niet allemaal zogenaamd handige bakspullen koop die ik toch niet nodig heb. Ik houd het heel basic.”
Tijdens de kick-off leerden de studenten van oud brood nieuw deeg te maken, groen deeg heet dat in vakjargon. Ze zijn op bedrijfsbezoek geweest bij Bakkerij Korengoud, een ambachtelijke bakkerij en familiebedrijf. Daar kregen ze veel tips over toekomstbestendig ondernemen als bakker, hoe je een relatie kunt opbouwen met de klant en over het duurzaam verbeteren van je product en merk. Een bijzonder bezoek was aan Kwekersgilde. Dat bedrijf is steeds op zoek naar allerlei mogelijkheden om afval om te zetten in grondstoffen en producten. Afval bestaat voor hen niet, zij hebben het over kostbare reststromen: koffiedik gebruiken ze om oesterzwammen te kweken. Natuurlijk gingen de studenten ook kijken in de Duurzaamheidsfabriek.
Naast de excursies leerden de studenten in verschillende workshops tips en tricks van ondernemen. Door deze gezamenlijke lessen gingen de studenten elkaar aanmoedigen, met elkaar meedenken en dat gaf ze weer veel energie, heeft Thirsa ervaren. Ze vindt overigens dat ze al behoorlijke stappen heeft gemaakt: “Door deze lessen en door het starten van mijn bedrijf is mijn hobby geüpgraded naar een serieus bedrijf. Dan moet je nadenken over financiën, een ondernemersplan maken, je inschrijven bij KvK, facturen leren schrijven. Veel werk, maar ik ben optimistisch. Ik weet wie ik moet inschakelen om me te helpen.” Dat geeft een fijn gevoel en is handig om te weten als je je eigen duurzame onderneming wilt beginnen op bakkersgebied.
Thirsa Smit
Opleiding: Brood & Banket