Kick-off
Innovatie projecten ‘24/’25
Op woensdag 4 september gingen in de Duurzaamheidsfabriek de Innovatieprojecten ‘24/’25 van start. 25 bedrijven legden een onderzoeksvraag neer bij 120 studenten van verschillende opleidingen van Techniek & Media en studenten van Dordrecht Academy. De studenten hebben 20 weken de tijd om een oplossing te bedenken en deze te bouwen en testen. Ze worden daarbij begeleid en gevoed met kennis door de opdrachtgevers en docentcoaches. In de challenges komen de studenten in contact met nieuwe ontwikkelingen en doen ze nieuwe ervaringen op.
Kick-off bijeenkomst
Tijdens de kick-off bijeenkomst pitchten de bedrijven hun uitdagingen en gingen daarover nader in gesprek met de studenten. De uitdagingen spraken zeer tot de verbeelding en liepen uiteen van verduurzamingsprojecten, tot domotica voor mensen met een visuele beperking en van energieopwekking door traplopen tot slimme oplossingen voor de scheepsbouw. Veel studenten schoten meteen in de oplossingsmodus en de eerste ideeën vlogen al snel over tafel.
Gastspreker Niels van de Spek van het bedrijf Lowpad inspireerde de studenten met een mooi verhaal over Elon Musk, die in 15 jaar de autoindustrie volledig o z’n kop wist te zetten. Niet zozeer doordat hij een uniek idee had of een vernieuwende technologie, maar doordat hij het een klein, getalenteerd team had met focus en de bereidheid om risico’s te nemen. In de middag waren er gastcolleges over groene gebouwen, de laatste ontwikkelingen in het gebruik van Collaborative Robots (Cobots), de uitdagingen bij het ontwerpen van een elektrisch aangedreven draagvleugelboot en slimme data-uitwisseling met behulp van LoRaWAN.
Mackathon
Het is het vijfde jaar dat de Mackathon wordt georganiseerd, maar het concept van leren aan de hand van challenges bestaat binnen Da Vinci al 10 jaar, in de vorm van AD-projecten samen met Hogeschool Rotterdam. Het idee achter het concept is dat het bieden van ruimte om te experimenteren, te ontmoeten en fouten te maken het leerrendement verhoogt. Het werken in challenges, multidisciplinair en multilevel, stimuleert studenten om ‘outside the box’ te denken. De bedrijven achter de projecten zijn enthousiast, want de oplossingen waarmee de studenten komen zijn vaak verrassend én verrassend goed!
De deelnemende opleidingen zijn:
- Dordrecht Academy Engineering
- Engineering werktuigbouw
- Engineering elektrotechniek
- Engineering Smart Technology
- Mechatronica
- Software development
- IT/OT Cyber Security
- Middenkaderfunctionaris Bouw
- Middenkaderfunctionaris Grond-, weg- en waterbouw
De innovatieprojecten worden mede mogelijk gemaakt door het bedrijfsleven en door de innovatieprogramma’s Green Engine Technology, Maritiem Techplatform en PPS SCALE. Bij alle projecten wordt bewust een link gelegd naar de Sustainable Development Goals.