Terug naar overzicht

‘Mensen denken vaak dat ze gelijk naar een zorginstelling moeten’

Da Vinci College komt met zorgbus

AD 08-11-2024

Steunkousmachines, GPS-horloges en slimme weegschalen. De komende jaren rijdt een bus door Dordrecht die de stad laat kennismaken met de zorg van de toekomst. ,,Mensen denken vaak dat ze naar een zorginstelling moeten zodra ze wat gaan mankeren, maar met deze hulpmiddelen hoeft dat helemaal niet.”

De groene bus is als het ware een showroom van slimme hulpmiddelen. Zo is er een GPS-horloge dat moet voorkomen dat mensen zoek raken en een pratende tablet die zegt wanneer het tijd is om medicijnen in te nemen. Zorgtechnologieën voor mensen in zorginstellingen en ook voor mensen om langer zelfstandig thuis te blijven wonen, zegt woordvoerster Elize Gelok van het busproject.,,Het kan hen helpen hun zelfstandigheid en regie terug te krijgen.”

Eigen ritme

,,Laat het me alsjeblieft in één keer lukken”, zegt een student grappend tegen de aanwezigen vrijdag tijdens een van de eerste demonstraties in de bus. Met een apparaat rolt zij een steunkous op een grote ring waarmee de sok gemakkelijk aangedaan kan worden. lets wat normaal veel moeite kost.,,Met technologie als deze krijgen mensen zoveel meer vrijheid. Ze hoeven niet meer te wachten totdat de thuiszorg langskomt en kunnen de dag dus volgens hun eigen ritme en tempo beginnen.”

Het zijn studenten van het Da Vinci College die de demonstraties in de voorlichtingsbus voor hun rekening nemen. De Dordtse mbo-school is een van de betrokken partijen bij het busproject, samen met een aantal grote zorgorganisaties in de regio.

,,De studenten die zich hebben aangemeld, vinden het ontzettend leuk om uit de schoolbanken te komen,” vertelt Gelok.,,Natuurlijk is het spannend – ze kunnen zich niet meer verschuilen achter de boeken – maar het is een gezonde spanning. Het een mooie kans om hun kennis in de praktijk te brengen en om direct met cliënten en zorgprofessionals in contact te komen.”

,,Het zijn de kleine dingen die veel tijd kosten”, vertelt een student.,,Denk aan medicijnen geven en het aandoen van de steunkousen. Als we ze kunnen helpen dit langer zelfstandig te doen, ontlast dat het zorgpersoneel.” Dat bevestigt ook een woordvoerster van het Albert Schweizer Ziekenhuis. Het aantal ouderen groeit harder dan het zorgpersoneel.,,Het is daarom belangrijk om te blijven innoveren en slimmer te werken.”

Nu al aanvragen

Het idee voor een voorlichtingsbus vol zorgsnufjes is niet nieuw.,,In Gouda rijdt bijvoorbeeld al een soortgelijke bus rond”, vertelt Gelok.,,Daar bleek behoefte aan te zijn en dat liep dus erg goed. Ook wij merken dat we nu al aanvragen krijgen.”

Verschil maken

De Mina Mobiel (Mina staat voor Mobiel Innoveren naar Autonomie, red.) is gesubsidieerd vanuit de Regiodeal Drechtsteden. Mobile Care levert de hulpmiddelen, terwijl de studenten van Da Vinci worden opgeleid om kennis over te dragen. Ook zijn onder meer het Albert Schweitzer ziekenhuis en verpleeghuizen betrokken bij het project. De bus zal in ieder geval de komende twee jaar rondrijden.,,Het is een proef en in deze tijd kunnen we voldoende experimenteren met wat wel en niet werkt. Of de bus na deze twee jaar doorrijdt is nog niet te zeggen”.

De verpleegkundestudenten zijn in elk geval enthousiast. Zij kunnen de Mina Mobiel kiezen als keuzeonderdeel in hun opleiding: ,,Met dit onderdeel gaan we direct de praktijk in en kunnen we echt een verschil maken.”

Bronvermelding: AD de Dordtenaar