Gezondheidszorg & welzijn
Verzorgende IG
Oeps! We konden je formulier niet vinden.
De opleiding in het kort
HET BEROEP
Jij bent geïnteresseerd in mensen, denkt in mogelijkheden en bent stressbestendig! Als verzorgende IG (individuele gezondheidszorg) geef jij zorg aan mensen die dat nodig hebben. Je ondersteunt hen bij de persoonlijke verzorging en bij een zinvolle invulling van de dag. Je cliënten zijn vooral ouderen, zieken of mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Elke dag is anders. Dat maakt dit werk zo leuk. In verzorgings- en verpleeghuizen of woonvoorzieningen zorg jij ervoor dat bewoners zo zelfstandig mogelijk kunnen functioneren. In de thuiszorg ondersteun je zorgvragers in hun eigen omgeving. Jouw werk vergroot de kwaliteit van leven van je cliënten.
Wat leer je?
In de opleiding Verzorgende IG leer je alles wat je nodig hebt voor verzorging en ondersteuning van mensen. Je leert hoe je cliënten helpt bij medische zorg, persoonlijke verzorging en de zorg voor het huishouden. Daarnaast leer je hoe je omgaat met je cliënten en hoe je luistert naar hun wensen en behoeften. Zo kun je je cliënten zo goed mogelijk ondersteunen en de zorg afstemmen op wat zij nodig hebben. Creatieve vaardigheden horen ook bij de opleiding, zodat je mensen kunt begeleiden bij verschillende activiteiten.
Modules
In de opleiding Verzorgende IG heb je geen vakken, maar leer je jouw lesstof in modules. In elke module leer je een deel van de vaardigheden die je nodig hebt voor je toekomstige beroep. Heb je een module afgerond, dan doe je direct examen en ga je verder met de volgende module. Hoe verder je in je opleiding komt, hoe meer je jouw eigen route kunt bepalen. Je kiest dan zelf welke module je eerst afrondt. In de opleiding volg je de volgende modules:
- (Zelf)zorg en activiteiten
- Afstemmen van werkzaamheden
- Kwaliteit en deskundigheid
- Verpleegtechnische handelingen
- Onvoorziene en crisissituaties
- Samenwerken in de keten
- Werken met het plan
- Adviseert en instrueert over preventie
Naast deze modules krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.
Keuzedelen
Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.
Voorbeelden zijn:
- Ondernemend gedrag
- Wijkgericht werken
- Gezonde leefstijl
- Omgaan met onbegrepen gedrag bij mensen met dementie
De keuze is aan jou!
Leeromgeving
Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt.
Als verzorgende-IG werk je met mensen en draag je veel verantwoordelijkheid. Een goede voorbereiding op het echte werk is dan ook belangrijk. Op school hebben we mooie simulatie- en praktijklokalen. Een fijne, veilige omgeving waar je kunt oefenen en leren voordat je in de praktijk aan de slag gaat. Ook maken we in de lessen gebruik van technologie, zoals robotpoppen en VR-brillen. Zo maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!
Stage
Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Dat noemen we ‘beroepspraktijkvorming’ (bpv). Op school word je goed voorbereid op je stage. School heeft een databank met stagebedrijven waaruit je als student een keuze maakt. Studenten zoeken niet zelf naar een stageplaats.
Stageperiodes
In de opleiding Verzorgende IG loop je stage vanaf het eerste jaar en doe je op verschillende plaatsen werkervaring op. Op deze manier bouw je ook al aan je cv en kom je erachter met welke doelgroep jij het liefst werkt; waar jouw passie ligt!
Je kunt ook voor bbl kiezen. Dan ga je minder naar school en leer je vooral in de praktijk, met een betaalde baan.
begeleiding
Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!
Iets voor jou?
Jij bent sociaal en geïnteresseerd in anderen. Jij denkt niet in beperkingen, maar in mogelijkheden en kansen. Je werkt graag samen, bent creatief én stressbestendig. Ook ben je in staat om kritisch naar je eigen handelen te kijken.
Dit zijn je opties na je opleiding
Studeren
Liever nog even studeren? Na de opleiding kun je ook doorstromen naar een mbo-opleiding niveau 4. Opleidingen die goed aansluiten zijn: Mbo-verpleegkundige, Sociaal werker of Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg. Deze niveau 4 opleidingen kun je dan vaak verkort doen.
Werken
Met een diploma op zak kun je direct aan de slag als verzorgende-IG. Jij werkt binnen de gezondheidszorg, op het snijvlak van zorg, wonen en welzijn. Je kunt bijvoorbeeld werken in:
- verpleeg- en verzorgingshuizen
- woonvormen voor gehandicapten
- de thuiszorg
- de kraamzorg
De arbeidsmarkt staat om jou te springen! Mensen blijven tegenwoordig steeds langer zelfstandig thuis wonen en ook zorginstellingen gaan over op kleinschalige woonvormen.
Wil je meer weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.
Praktische informatie
Startdatum
Deze opleiding start jaarlijks in september
Toelating
Heb jij…
- een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
- een diploma mbo niveau 2;
- een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
- of een havodiploma,
dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!
Lees hier meer over toelating.
Inenting
Voor jouw eigen veiligheid en de veiligheid van anderen verwachten we van jou dat jij aan het begin van deze opleiding start met de vaccinatie tegen Hepatitis B. De inenting wordt vanuit school geregeld en vergoed.
Kosten
In deze opleiding maak je de volgende kosten:
- Lesgeld
Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld - Boekengeld en ander lesmateriaal
Bekijk de kosten - Financieel reglement
Het Financieel reglement is bedoeld om onze studenten zo veel mogelijk informatie te geven over de kosten die een opleiding bij het Da Vinci College met zich meebrengt. We lichten een aantal zaken toe en verwijzen studenten naar belangrijke sites van andere instanties. - Laptop
kijk hier voor de specificaties
Studie in cijfers
Deze opleiding wordt het!
Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!
Misschien is dit ook iets voor jou!
KOM LANGS!
Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.