Techniek
Operator C
De opleiding in het kort
HET BEROEP
Jij houdt wel van een technische uitdaging, overziet het grotere geheel en hebt leidinggevende kwaliteiten! In fabrieken moeten de machines waarmee frisdrank, papier of andere producten worden gemaakt, altijd zo goed mogelijk draaien. Als operator C geef jij, vanuit de centrale controlekamer, sturing aan de meest ingewikkelde productieprocessen. Je bedient daarbij diverse apparaten, machines en installaties. Bij storingen of andere problemen grijp je direct in en zoek je naar oplossingen. Als je denkt dat een productieproces efficiënter kan, onderneem je actie. Je bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de hele productielijn, maar ook voor de planning en het onderhoud van machines. Als operator C werk je zelfstandig in ploeg- of teamverband. Je geeft daarbij leiding aan een team van operators en zorgt ervoor dat iedereen volgens de werk-, milieu- en veiligheidsvoorschriften werkt.
Baanperspectief
In Nederland zijn tegenwoordig vrijwel alle productieprocessen in fabrieken geautomatiseerd. Voor fabrikanten is het cruciaal dat de machines en installaties door blijven draaien. Stilstand kost ze immers geld. Daarbij heb je in de chemie ook te maken met gevaar voor het milieu en de volksgezondheid. Er is dan ook veel vraag naar geschoold personeel in de procestechniek. Bedrijven staan echt om jou te springen. Daarnaast heb je door het werken in ploegendiensten een afwisselende baan die vaak goed betaalt!
Wat leer je?
In de opleiding Operator C leer je gecompliceerde productieprocessen begeleiden, bewaken en controleren. Ook leer je hoe je productieprocessen plant. Om dat te kunnen heb je kennis van productieprocessen nodig en moet je alles weten van de voorschriften op het gebied van kwaliteit, veiligheid en milieu. Ook leer je omgaan met hightech apparatuur en computers. In deze functie geef je leiding aan een team operators. Daarnaast geef je als specialist advies. In de opleiding ga je aan de slag met deze vaardigheden.
Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en één dag of twee dagdelen naar school gaat. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je, samen met je leermeester, aan de slag met de praktische vaardigheden.
Vakken
In de opleiding Operator C niveau 4 volg je beroepsgerichte vakken. Daarin komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Veiligheid
- Kwaliteit
- Milieu
- Procesbeheersing
- Procestechniek
- Besturingstechniek
- Onderhoudstechniek
- Wiskunde
- Natuurkunde
- Scheikunde
- Planning & logistiek
Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.
Keuzedelen
Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.
In de opleiding Operator C kun je bijvoorbeeld kiezen voor:
- Verdieping meng- en scheidingstechnieken industriële processen
- Verbreding proces in de productie industrie
- Voeding
- Duurzaamheid in het beroep D
- In-line meet- en analyseapparatuur in de procesindustrie
- Lean en creatief
Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals ondernemerschap of een buitenlandse taal. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!
Leeromgeving
In de bbl-opleiding Operator C werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat één dag of twee dagdelen naar school.
De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op het Leerpark in Dordrecht. Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Hier krijg je les in een theorielokaal. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Leerbaan
Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Operator C werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!
Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.
Je kunt ook voor bol kiezen. Dan ga je meer naar school en loop je stage.
begeleiding
Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!
Iets voor jou?
Jij hebt technisch inzicht, bent inventief en kunt goed communiceren. Jij hebt de verantwoording over dure en complexe machines en installaties. Daar heb je analytisch denkvermogen voor nodig. Dat betekent dat je een probleem of vraagstuk vanuit verschillende invalshoeken kunt bekijken. Daarnaast handel je zorgvuldig en nauwkeurig volgens de werk-, milieu- en veiligheidsvoorschriften. Verder kun je goed zelfstandig- en samenwerken en vind je het leuk om kennis over te dragen. In jouw functie draag je de verantwoordelijk voor je eigen werk, de veiligheid van derden en eventueel voor het werk van anderen.
Veel productieprocessen gaan 24/7 door. Met hard werken en nacht- en weekenddiensten heb jij geen problemen.
Dit zijn je opties na je opleiding
Studeren
Liever nog even studeren? Na de opleiding Operator C kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. Opleidingen die goed aansluiten zijn Procestechniek en Chemische Technology (Hogeschool Rotterdam). Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hbo-opleiding in een hele andere richting.
Werken
Als Operator C kun je aan de slag bij een groot aantal bedrijven in verschillende sectoren: chemiebedrijf, kunststoffabrikant, voedingsmiddelenproducent, aardewerk- of glasbedrijf, de papierindustrie, afvalverwerking of een milieutechnische bedrijf.
Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.
Praktische informatie
Startdatum
Instroom het hele jaar door.
Toelating
Heb jij…
- een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
- een diploma mbo niveau 2 of 3;
- een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
- of een havodiploma,
dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!
Lees hier meer over toelating.
Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.
Kosten
In deze opleiding maak je de volgende kosten:
- Lesgeld
Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld - Boekengeld en ander lesmateriaal
Bekijk de kosten - Financieel reglement
Het Financieel reglement is bedoeld om onze studenten zo veel mogelijk informatie te geven over de kosten die een opleiding bij het Da Vinci College met zich meebrengt. We lichten een aantal zaken toe en verwijzen studenten naar belangrijke sites van andere instanties. - Laptop
kijk hier voor de specificaties
Studie in cijfers
Deze opleiding wordt het!
Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!
Misschien is dit ook iets voor jou!
TECHNICUS ELEKTROTECHNISCHE INSTALLATIES IN DE GEBOUWDE OMGEVING
Techniek > WERKTUIGKUNDIGE INSTALLATIES
Check opleidingKOM LANGS!
Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.