Gezondheidszorg & welzijn
Mbo-Verpleegkundige (versneld)
Deze versnelde opleiding (2 i.p.v. 4 jaar) is bedoeld voor studenten met een diploma Verzorgende IG (niveau 3).
De opleiding in het kort
HET BEROEP
Jij bent sociaal, voelt aan wat mensen nodig hebben en houdt je hoofd koel! In de zorg is héél veel werk. Mensen worden steeds ouder en er zijn steeds meer chronisch zieken. Als verpleegkundige verzorg, verpleeg en begeleid je mensen die zorg nodig hebben. Je wast mensen, legt verbanden aan, brengt katheters in en geeft injecties. Daarnaast verleen je sociale en psychische zorg. Je hebt nauw contact met de zorgvrager en familie. Kwaliteit en deskundigheid staan voorop in je vakgebied. Daarom overleg je regelmatig met collega’s en andere hulpverleners, zoals artsen, verzorgenden en fysiotherapeuten. Het werkveld is divers, denk aan: gehandicaptenzorg, psychiatrie, ouderenzorg, maar ook in het ziekenhuis kun je terecht met je mbo-diploma.
Wat leer je?
In de opleiding Mbo-Verpleegkundige leer je alles wat je nodig hebt voor de verpleging van mensen. Je leert een zorgplan maken, ondersteuning bieden, basiszorg verlenen (zoals wassen) en verpleegtechnische handelingen uitvoeren (zoals medicijnen toedienen). Daarnaast leer je hoe je ondersteuning biedt, voorlichting geeft, de verpleegsituatie bespreekt én rapporteert. Je moet contact kunnen maken met patiënten en artsen. Daarom wordt er in de opleiding ook aandacht besteed aan sociale en communicatieve vaardigheden.
Natuurlijk spelen we in ons onderwijs in op de laatste ontwikkelingen in de zorg. Het klassieke beeld van de verpleger verandert richting zorg in combinatie met ICT en techniek. Ook na de opleiding kun je je daarin blijven ontwikkelen. Uitdagend toch?
Vakken
In de opleiding Mbo-Verpleegkundige krijg je onder andere de vakken:
- Anatomie & pathologie: over het menselijk lichaam en ziektes
- Zorginnovaties en technologie
- Persoonlijke verzorging
- Ergonomie: de mens in relatie tot de omgeving
- Voorlichting, advies en instructie
- Skills: verpleegtechnisch handelen
- Plannen van zorg
- Mensen met niet aangeboren hersenletsel
- Verpleegkundig rekenen
- Klinisch redeneren: observaties en interpretaties koppelen aan medische kennis
- Begeleiden/ Omgangskunde: sociale communicatieve vaardigheden
- Ontwikkelingspsychologie
Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.
Keuzedelen
Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.
Voorbeelden zijn:
- Gezonde Leefstijl
- Omgaan met onbegrepen gedrag bij mensen met dementie
- Voorbereiding hbo
De keuze is aan jou!
Leeromgeving
Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt.
Als verpleegkundige draag je veel verantwoordelijkheid. Een goede voorbereiding op het echte werk is dan ook belangrijk. Op school hebben we mooie ‘simulatieruimtes’ en praktijklokalen. Een fijne, veilige omgeving waar je kunt oefenen en leren voordat je in de praktijk aan de slag gaat. In de lessen maken we gebruik van slimme technologieën: van VR-brillen voor anatomielessen tot aan robotpatiënten. Zo maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!
Leerbaan
Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Mbo-Verpleegkundige werk je bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris! Naast werken ga je één dag of twee dagdelen per week naar school.
Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je docent op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.
Je kunt ook voor bol kiezen. Dan ga je meer naar school en loop je stage.
begeleiding
Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!
Iets voor jou?
Jij bent zorgzaam, sociaal en hebt geduld. Patiënten voelen zich soms angstig of ongemakkelijk. Jij maakt een praatje met ze, luistert en probeert ze op hun gemak te stellen. Ook ben je stressbestendig en nauwkeurig. Op de werkvloer gaat het er vaak hectisch aan toe. Patiënten vragen je hulp, collega’s willen assistentie en bezoekers hebben allerlei vragen. In al die drukte houd jij je hoofd koel en zorg je ervoor dat alles goed verloopt, of je nu overdag, in de avond of in het weekend moet werken.
Dit zijn je opties na je opleiding
Studeren
Liever nog even studeren? Na de opleiding kun je ook doorstromen naar het hbo. Hbo-opleidingen die goed aansluiten zijn: Hbo-Verpleegkunde, Fysiotherapie, Management in de zorg, Verloskunde of de Lerarenopleiding Verpleegkundige. Je kunt je ook verder specialiseren terwijl je werkt, bijvoorbeeld als intensive care verpleegkundige, kinderverpleegkundige, eerste hulp verpleegkundige of als oncologie verpleegkundige. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hbo-opleiding in een hele andere richting.
Werken
Met een diploma op zak kun je direct aan de slag als verpleegkundige:
- in een verpleeg- of verzorgingshuis
- in de thuiszorg/wijkverpleging
- in de gehandicaptenzorg
- in de psychiatrie
- bij een ziekenhuis
Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.
Praktische informatie
Startdatum
Deze opleiding start jaarlijks in september
Toelating
Deze versnelde opleiding is bedoeld voor studenten met een diploma Verzorgende IG (niveau 3).
Lees hier meer over toelating.
Inenting
Voor jouw eigen veiligheid en de veiligheid van anderen verwachten we van jou dat jij aan het begin van deze opleiding start met de vaccinatie tegen Hepatitis B. De inenting wordt vanuit school geregeld en vergoed.
Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.
Kledingvoorschriften
Belangrijk om te weten is dat voor deze opleiding kledingvoorschriften gelden tijdens de praktijklessen. Studenten dragen tijdens deze lessen kleding waarbij de onderarm bloot is. Dit vanwege hygiënerichtlijnen die horen bij de opleiding en het toekomstige beroep. Ook tijdens de stage gelden deze kledingvoorschriften.
Kosten
In deze opleiding maak je de volgende kosten:
- Lesgeld
Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld - Boekengeld en ander lesmateriaal
Bekijk de kosten - Financieel reglement
Het Financieel reglement is bedoeld om onze studenten zo veel mogelijk informatie te geven over de kosten die een opleiding bij het Da Vinci College met zich meebrengt. We lichten een aantal zaken toe en verwijzen studenten naar belangrijke sites van andere instanties. - Laptop
kijk hier voor de specificaties
Studie in cijfers
Deze opleiding wordt het!
Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!
Misschien is dit ook iets voor jou!
Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg
Gezondheidszorg & welzijn > Maatschappelijke zorg
Check opleidingKOM LANGS!
Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.