IT
Software developer
De opleiding in het kort
HET BEROEP
Je bent initiatiefrijk, oplossingsgericht en communicatief vaardig! Zonder software kun je niets met een computer, laptop, tablet, smartphone en smart devices.
Als software developer ontwikkel je (onderdelen van) programma’s of websites. Je zet ideeën om in echte producten en maakt hiermee het leven van mensen makkelijker en leuker. Dit doe je in een team met andere ontwikkelaars en collega’s. Tijdens het proces werken jullie samen, met elkaar én met de klant. Samenwerken levert een beter product op en beperkt de kans op fouten. Is de applicatie klaar, dan help je mee aan de invoering.
Je ontwikkelt niet alleen nieuwe programma’s. Ook houd je in de gaten of bestaande programma’s optimaal blijven werken of dat ze moeten worden doorontwikkeld.
Heb je ondernemerschap in je bloed, dan kun je altijd je eigen bedrijf beginnen. Er zijn nog genoeg leuke apps waar niemand aan gedacht heeft behalve jij!
Wat leer je?
In de opleiding Software Developer leer je het programmeren van software en ook het doen van verbetervoorstellen. Voor je gaat starten met programmeren ga je natuurlijk eerst ontwerpen en plan je de werkzaamheden in. Gedurende het proces blijf je de voortgang bewaken en uiteraard zorg je ervoor dat de gemaakte software goed getest wordt.
Software ontwikkelen doe je in een ontwikkelteam, vandaar dat samenwerken, overleggen, presenteren en reflecteren op je werk ook belangrijk zijn in het vakgebied.
Software Development is een vak dat je leert door te doen! Je medestudenten hebben, net als jij, al van jongs af aan interesse in ICT. Het grootste deel van je tijd ben je bezig met onderzoek doen en het schrijven van code.
Praktijkgericht onderwijs
Je bent 5 dagen in de week op school. Het aantal klassikale theorielessen is gering. Je volgt demo’s en instructies. Na een instructie krijg je een opdracht waar je mee aan de slag gaat.
Je werkt de ene keer zelfstandig en de andere keer met een groepje studenten. Je werkt volgens een methode waarbij je projecten opdeelt in kleine stukjes. Je leert hierbij samenwerken, taken verdelen en werk op tijd opleveren.
Er is altijd een docent aanwezig die je om hulp kunt vragen. De opdrachten waaraan je werkt komen regelmatig vanuit het bedrijfsleven. Ook organiseren we geregeld gastlessen. Op deze manier bereiden we je goed voor op de beroepspraktijk.
Studeren in je eigen tempo
Da Vinci College gaat voor kwaliteit. Je studeert pas af op het moment dat jij er klaar voor bent om de veeleisende arbeidsmarkt op te gaan. Voor deze opleiding is het uitgangspunt een periode van 4 jaar. Maar, heb je een goede basiskennis, motivatie en werkhouding dan is er, in overleg met je studieloopbaanbegeleider, de mogelijkheid om te versnellen.
Vakken
Tijdens deze opleiding leer je programmeren in verschillende programmeertalen, zoals Python, PHP, C#, JavaScript, HTML en CSS.
Ook leer je werken met databases (SQL) en frameworks (Laravel). Uiteraard komt daar security (veiligheid van applicaties), ontwikkelmethodieken en het testen van applicaties bij.
Soft skills zijn erg belangrijk binnen het vakgebied, vandaar dat we hier al jaren middels een apart vak veel aandacht aan besteden.
Daarnaast krijg je algemene vakken zoals rekenen, Nederlands, Engels, loopbaan en burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en voor het behalen van je diploma.
Keuzedelen
Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.
Voorbeelden zijn:
- Programmeren van microcontrollers
- Duurzaamheid
- Innovatie
- Voorbereiding hbo
- Engels (op hoger niveau)
De keuze is aan jou!
Leeromgeving
Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt. Hierin werken we samen met bedrijven uit de regio. Zo maken we leren bij Da Vinci leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!
Stage
Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Je doet praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Door te werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep.
We bereiden je op school goed voor op je stage. Ook organiseren we een stagemarkt waar bedrijven zich presenteren en jij kunt kijken waar je graag stage wilt lopen. Tijdens je stage bezoekt je praktijkbegeleider van school je op je stageplek. Bij het bedrijf waar je werkt neemt de praktijkopleider je onder zijn hoede. Hij heeft ook regelmatig contact met je begeleider op school. Samen werken jullie aan je vakmanschap en een succesvolle stage.
Stageperiodes
De opleiding bestaat uit 3 stageperioden van elk van een duur van 6 maanden. Het 2e jaar start je met een oriënterende stage; je gaat leren hoe het is om software te ontwikkelen in het bedrijfsleven. In het 3e jaar ga een professionaliserende stage doen waarin je nog meer van het vakgebied gaat leren in de praktijk. Tot slot ga je in het 4e jaar een examenstage doen.
begeleiding
Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (SLB-er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw SLB-er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!
Iets voor jou?
Je bent initiatiefrijk, oplossingsgericht en nieuwsgierig. Al vroeg op de middelbare school (of nog eerder) is je interesse voor ICT en code schrijven gewekt. Je bent er misschien al veel mee bezig. Zit het een keer tegen, dan ga je niet bij de pakken neer zitten, maar je gaat net zo lang door tot het wel lukt. Je hebt doorzettingsvermogen, je bent communicatief vaardig en je kunt goed luisteren.
Een goede Software Developer is een teamspeler. Door het stellen van open- en kritische vragen achterhalen jullie de vraag achter de vraag. Vervolgens weet jullie de woorden van de klant of opdrachtgever te vertalen naar een technisch ontwerp.
Je weet dat kennis (delen) heel belangrijk is. Je blijft je dan ook ontwikkelen door conferenties te bezoeken, boeken te lezen, podcasts te luisteren of screencasts te bekijken. Daarnaast kun je je werk goed presenteren en uitleggen.
Dit zijn je opties na je opleiding
Studeren
Liever nog even studeren? Na de opleiding Software developer kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. Een opleiding die goed aansluit is Software Development. Deze opleiding kun je zowel voltijd als deeltijd volgen. In veel gevallen krijg je studieduurverkorting. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hbo-opleiding in een hele andere richting.
In Gorinchem kun je ook een vervolgstap maken naar de deeltijd opleiding Associate Degree van HBO Drechtsteden.
Werken
Na de opleiding Software developer kun je aan de slag bij grote en kleine softwarebedrijven, maar ook bij multinationals die een eigen interne softwareafdeling hebben.
Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.
Praktische informatie
Startdatum
Deze opleiding start jaarlijks in september
Toelating
Heb jij…
- een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
- een diploma mbo niveau 2 of 3;
- een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
- of een havodiploma,
dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!
Lees hier meer over toelating.
N.B. Om deze opleiding te kunnen volgen is basiskennis van applicaties een vereiste. Je zult tijdens je middelbare schooltijd al bezig moeten zijn met code schrijven en ICT. Wil je weten of de opleiding iets voor jou is? Kom vooral eerst een dag meelopen!
Kosten
In deze opleiding maak je de volgende kosten:
- Lesgeld
Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld - Boekengeld en ander lesmateriaal
Bekijk de kosten - Financieel reglement
Het Financieel reglement is bedoeld om onze studenten zo veel mogelijk informatie te geven over de kosten die een opleiding bij het Da Vinci College met zich meebrengt. We lichten een aantal zaken toe en verwijzen studenten naar belangrijke sites van andere instanties. - Laptop
kijk hier voor de specificaties
Studie in cijfers
Deze opleiding wordt het!
Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!
Misschien is dit ook iets voor jou!
KOM LANGS!
Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.